Beschrijvende merken worden zonder pardon geweigerd! Zorg voor een onderscheidend merk.

Door Jerry Considine op 20 dec 2017 / Plaats een reactie
The Family Shop

Beschrijvende merken worden zonder pardon door het merkenbureau geweigerd. Iedereen kan zich wellicht indenken, dat je het woord “boter” niet als merk kunt deponeren voor boter zodat anderen  niet meer het woord “boter” kunnen gebruiken. Dergelijke “soortnamen” moeten voor iedereen worden vrij gehouden.Het is net zo voor de hand liggend dat hetzelfde geldt voor “beschrijvende” woorden, zoals “lekker” en “goedkoop”.
Maar wat als je een woord gebruikt dat niet helemaal beschrijvend is, of dat afwijkt van het normale taalgebruik? Denk aan bijvoorbeeld SOX voor sokken, of “KNALPRIJS” voor iets in de aanbieding. Hoe zit het daar mee?

In het verleden lukte het wel eens om dergelijke woorden in het register in te schrijven. Dan had men een “registratie” en als iemand dat merk gebruikte, dan kon de deposant de rechter vragen om een verbod uit te spreken. Overigens was het nog de vraag in hoeverre de rechter enige bescherming zou toekennen aan de deponering. Het merkenbureau beslist in eerste instantie of een merk wordt geweigerd of niet, maar de rechter heeft het laatste woord.

Op dit moment heerst er een klimaat in Europa waarin het nagenoeg onmogelijk is om een woord of combinatie van woorden te registreren als die woorden enigszins beschrijvend zijn. In november 2017 heeft het officiële merkenbureau voor de Benelux (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom) meer dan 200 aanvragen voor registratie geweigerd – en dat is vermoedelijk ongeveer 10% van alle aanvragen. Een paar voorbeelden van geweigerde merken zijn:
THE FAMILY SHOP voor allerlei huishoudelijke producten
NUTRIBABY voor babyvoeding
HORECA MAGAZINE voor een tijdschrift
IJSSELBOCK voor bier
DE SLAAPWELWINKEL voor een beddenwinkel
KEURMERK ONGEDIERTEBESTRIJDING NEDERLAND voor een keurmerk
TROPENMUSEUM voor een museum
SHAREWHEELS voor informatievoorziening over vervoer van passagiers

Als je een naam niet kunt beschermen, dan heeft het niet veel zin om daarin te investeren. Elke euro die je uitgeeft voor reclame en promotie geef je dan ook uit ten behoeve van je concurrent.
Overigens, naast het merkenrecht hebben we ook het handelsnaamrecht. Onder het handelsnaamrecht is het vaak wel mogelijk om beschrijvende namen te beschermen. Denk eens aan “Mediamarkt”, bijvoorbeeld. Zo’n naam kan wel als handelsnaam worden beschermd, maar vermoedelijk niet als merk.

Als u vragen heeft over de invoering van nieuwe namen, of over de bescherming van uw huidige namen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Met meer dan 40 jaar ervaring op het terrein van merken, kunnen wij al uw vragen snel beantwoorden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.