Duur partneralimentatie per 1 januari 2020 gewijzigd

Door Kim Van Oosten op 13 jun 2019 / Plaats een reactie

Recent is het gewijzigde wetsvoorstel herziening partneralimentatie aangenomen door de Eerste Kamer. Het aannemen van dit wetsvoorstel zal van invloed zijn op de duur van alle partneralimentatieverzoeken die op of na 1 januari 2020 gedaan worden.

Onder de huidige wetgeving bedraagt de duur van partneralimentatie maximaal twaalf jaar. De Wet herziening partneralimentatie brengt de alimentatieduur terug tot de helft van het aantal jaar huwelijk met een maximum van vijf jaar. Hierop zijn echter twee uitzonderingen. Alimentatiegerechtigden die ten hoogste tien jaar jonger zijn dan de toepasselijke AOW-leeftijd en langer dan vijftien jaar getrouwd zijn, hebben recht op maximaal tien jaar alimentatie. Is er sprake van een huwelijk waaruit kinderen jonger dan twaalf jaar geboren zijn, dan bedraagt de termijn maximaal twaalf jaar.

Het voorgaande brengt zich mee dat het lonend kan zijn om nog in 2019 een partneralimentatieverzoek in te dienen of juist te wachten met het starten van de echtscheidingsprocedure tot 2020. Het ligt er maar aan of u de alimentatiegerechtigde of alimentatieplichtige echtgenoot bent.

Wilt u meer weten over de Wet herziening partneralimentatie, neem dan gerust contact op met onze advocaat familierecht, mr. Van Oosten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.